Gå direkt till innehållet

Euromelanomdagen 9.5

Vasa centralsjukhus deltar i den internationella Euromelanomdagen genom att hålla öppet hus på hudpolikliniken på tisdagen den 9 maj kl. 9–15. På en allmän föreläsning berättar hudläkare om hur du kan skydda dig mot solen och undersöka dina födelsemärken. Dessutom erbjuds över 60 personer som har anmält sig på förhand (fullbokat) en möjlighet att få sina födelsemärken undersökta helt gratis.

Den allmänna föreläsningen där Hudläkaren berättar: Hur du kan undersöka dina födelsemärken och skydda dig från solen hålls kl. 11.45–12.45 på den tredje våningen i Y-byggnaden i auditoriet Grågås. Föreläsningen hålls av Vasa centralsjukhus överläkare Johanna Hagman och biträdande överläkare Ida Knutar.

I Finland drabbas cirka 1 300 personer årligen av melanom. Med tanke på behandlingen av melanom och andra hudcancertyper är det viktigt att de konstateras så tidigt som möjligt: för ju tidigare de hittas, desto bättre kan de botas helt och hållet. Melanom är den cancertyp som ökar kraftigast i västvärlden. Den så kallade kumulativa dosen, alltså hur mycket ultraviolett strålning personen har fått under hela sitt liv, är central. Därför är risken att insjukna störst bland äldre och personer som jobbar utomhus, även om risken att insjukna kan vara hög hos unga personer som vistats mycket i solen. Målet med Euromelanomdagen är att förbättra medvetenheten om hudcancer, preventiva åtgärder och vikten av att den identifieras i ett så tidigt skede som möjligt.