Gå direkt till innehållet

Information on cancer

På Cancerorganisationernas Allt om cancer-webbplats har man samlat pålitlig information om cancer och dess behandling och de tjänster som Cancerorganisationerna erbjuder.

Information om cancer

Var tredje finländare insjuknar i cancer under sin levnadstid, men nuförtiden tillfrisknar två av tre.

Läs mera om cancersjukdomar och uppkomsten av och symtom på cancer.

Cancersjukdomarna

Cancer är ingen enhetlig sjukdom, utan symtomen och behandlingen av olika cancersjukdomar varierar. Information om cancersjukdomar och deras behandling och prognoser hittar du på Cancerorganisationernas Allt om cancer-webbsida

Information om cancersjukdomar

Livet med cancer

Att insjukna i cancer innebär många förändringar i livet. Det väcker frågor och oro och är ett hårt slag även för dem som står patienten nära. Information om livet med cancer, hur man får krafterna att räcka till och hur cancern påverkar t.ex. familjelivet, den ekonomiska situationen och arbetet hittar du på Allt om cancer-webbsidan.

Information om hur man kan leva med cancer

Behandling av cancer

Cancer kan behandlas med många olika metoder, såsom en operation, strålbehandling, cytostatika och målriktade läkemedel. Cancerbehandlingarna utvecklas hela tiden.

Läs mera om behandling av cancer

Diskussionsforum

Kamratstöd är ofta viktigt för både dem som insjuknat i cancer och deras närstående. Cancerorganisationerna erbjuder dig en möjlighet att diskutera även på webben.

Registrera dig på diskussionsforumet

Erfarenhetsexperter

Hos Cancerorganisationerna är en erfarenhetsexpert en utbildad frivillig som själv har haft cancer eller är närstående till en tidigare cancerpatient. Erfarenhetsexperten delar med sig av sina erfarenheter till studerande och yrkesverksamma inom social- och hälsovården och andra intresserade. En erfarenhetsexpert erbjuder en synvinkel på vad det på individnivå betyder att bli sjuk och vad sjukdomen för med sig i en människas liv.

Erfarenhetsexperter i Österbotten:

Veera Dolk-Linna tel. 050 530 6398

Patientberättelser

Var och en som insjuknat i cancer upplever sjukdomen på sitt sätt.

Bekanta dig med patienternas unika berättelser.

Potilaan polku – Vägen framåt

Potilaan polku beskriver resan från diagnos till behandling och förbättring och vid behov ända till terminal vård. Lyckligtvis leder vägen för allt fler insjuknade idag till förbättring och uppföljning.

Följ med (på finska)