Gå direkt till innehållet

Motionsgrupper

Man kan tryggt motionera under alla skeden av cancerbehandlingen, och motion är en viktig del av rehabiliteringen.

Motionen ger snabbt effekt. Motionen höjer humöret, lindrar smärta och ökar välmåendet. Motionsutövande främjar cancerpatienters fysiska funktionsförmåga, stärker konditionen och kan som bäst minska utmattning och ångest, och förbättra livskvaliteten.

Motionen kan också i någon mån motverka uppkomsten av behandlingsskador, och kan hjälpa en att klara av cancern. Undersökningar har visat att motion minskar risken för återfall, och förlänger patienternas livstid.

Vasa

Jakobstad

Karleby

Motion på distans

Träning främjar rehabiliteringen och du återhämtar dig snabbare efter cancerbehandlingarna. Nackdelarna orsakade av behandlingarna minskar och ditt psykiska välmående påverkas postivit.

Cancerorganisationer ordnar motionspass på distans på hösten 18.9.–26.11.2023

Tidtabell 18.9-26.11.2023

  • Muskelstyrketräningsvideo publiceras måndagen 18.9., 25.9., 2.10., 9.10. och 16.10.
    Under-, över- och mellankroppsfokuserade övningar, funktionell träning för hela kroppen och balansträning och en stärkande yogaövning. Ett gummiband och en hantel används som verktyg.
  • Fasciametod på tisdagar i Teams från 19:00 till 19:45. Dynamisk rörlighetsträning, rörelsekontroll och balansövningar och precisionsstretching för strama muskler.
  • Yoga på onsdagar i Teams 18:30-19:45.  Fokus ligger på att andas, avkoppling, lyssna på din kropp och lugna ditt sinne. Lugn yoga, så den passar även nybörjare. Registrera dig på www. europadonna.fi med formuläret så får du en anslutningslänk i bekräftelsemeddelandet.
  • Motionspass på svenska filmen läggs ut på fredag 22.9., 29.9., 6.10., 13.10. och 20.10. Botniacancer YouTube

Träning för dig i olika skeden av din cancervård. Träningspassen innehåller bl.a. gymnastik med käpp och gummiband och övningar med handtyngder och triggerboll.

Video 1: Hur komma igång efter canceroperation: enkla övningar för att få igång kroppen. Egenmassage och lymfterapi med triggerboll.
Video 2: Träning under cytostatika: lätt styrketräning med gummiband o hantlar.
Video 3: Lätt träning under strålbehandlingen.
Video 4: Färdigbehandlad, vad händer nu? Trött i kropp o knopp, men träning gör gott. Skön käppgympa för din rörlighet.
Video 5: Lite mera styrka och kardioträning. Vi använder gummiband o hantlar. Hur planera och tänka framåt.

 

Kom även ihåg avslappningsfilmerna! Lugna rörelser och stretchningar som stödjer kroppsmedvetenhet och hjälper till att hitta vägar att lugna ner sig och stanna av. Filmerna kan ses på Lounais Suomen Syöpäyhdistys (Sydvästra Finlands Cancerförening) YouTube-kanal.

Information: www.kaikkisyovasta.fi/tule-mukaan-etaliikuntaan

 

Motionspassen organiseras i samarbete med: Österbottens Cancerförening, Sydvästra Finlands Cancerförening, Västra Cancercentret, Cancerföreningen i Satakunta och Bröstcancerföreningen – Europa Donna Finland rf.