Siirry suoraan sisältöön

Euromelanoomapäivä 9.5

Vaasan keskussairaala osallistuu kansainväliseen Euromelanoomapäivään järjestämällä avoimet ovet ihotautien poliklinikalla tiistaina 9. toukokuuta klo 9–15. Ihotautilääkäri kertoo yleisöluennolla, kuinka suojautua auringolta ja tarkastaa luomensa. Lisäksi ilmaisia luomitarkastuksia tarjotaan yli 60 ennakkoilmoittautuvalle asiakkaalle (kaikki paikat jo täynnä).

Avoin yleisöluento Iholääkäri kertoo: Miten tutkit luomet ja miten suojaudut auringolta järjestetään klo 11.45–12.45 Y-rakennuksen 3. kerroksessa, auditorio Merihanhessa. Luennon pitävät Vaasan keskussairaalan ylilääkäri Johanna Hagman  ja apulaisylilääkäri Ida Knutar.

Suomessa melanoomaan sairastuu vuosittain noin 1300 henkilöä. Varhainen toteaminen on melanooman ja muiden ihosyöpien hoidossa tärkeää: mitä aikaisemmin ne löydetään, sitä paremmin ne voidaan parantaa kokonaan.  Melanooma on länsimaiden voimakkaimmin lisääntyviä syöpiä. Olennaista on ns. kumulatiivinen annos eli se, kuinka paljon ihminen on saanut ultraviolettisäteilyä koko elämänsä aikana. Tämän takia sairastumisriski on suurin iäkkäillä ja ulkotöitä tekevillä, vaikka sairastumisriski voi olla paljon aurinkoa saaneilla nuorillakin korkea. Euromelanoomapäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta ihosyövistä, niiden varhaisesta tunnistamisesta ja ehkäisystä.