Liikuntaryhmät
Liikunta on turvallista kaikissa syövän vaiheissa ja sitä tarvitaan myös osana kuntoutumista.
Liikunnan vaikutukset huomaa nopeasti. Se vaikuttaa mielialaa kohentavasti ja voi lieventää kipua ja lisätä hyvänolontunnetta. Liikuntaharjoittelu edistää syöpäpotilaiden fyysistä toimintakykyä, kohentaa kuntoa ja parhaimmillaan vähentää uupumusta ja ahdistusta sekä parantaa elämänlaatua. Liikunta ehkäisee jossain määrin myös hoitojen aiheuttamia haittoja, ja saattaa jopa auttaa syövästä selviytymistä. Tutkimuksissa on todettu liikunnan vähentävän syöpien uusiutumista ja pidentävän potilaiden elossaoloaikaa.
Etäliikunta
Syöpäjärjestöjen etäliikuntaa järjestetään jälleen syksyllä 18.9.–26.11.2023. Syyskauden tarjonta on monipuolista. Alustava ohjelma ja aikataulu:
- Lihasvoimaharjoittelu video julkaistaan maanantaina 18.9., 25.9., 2.10., 9.10., 16.10.
- FasciaMethod tiistaisin Teamsissä klo 19.00–19.45. Osallistu tuokioon tästä.
- Jooga keskiviikkoisin Teamsissä klo 18.30–19.45. Ilmoittaudu tällä lomakkeella ja saat vahvistusviestissä liittymislinkin.
- Motionspass på svenska film läggs ut på fredag 22.9., 29.9., 6.10., 13.10., 20.10.
Muutokset syyskauden aikatauluun mahdollisia.
Saavuthan paikalle Teams-tuokioon noin 5–10 minuuttia ennen tuokion alkamista, jotta ehdit testata yhteyksien toimivuuden. Tutustu tarvittaessa alla olevaan ohjeeseen.
Avaa Teams-ohje (pdf)
Muista myös rentoutusvideot, jotka ovat katsottavissa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen YouTube-kanavalla.
Sisältö
Lihasvoimaharjoittelu
Lihasvoimaharjoittelussa kehitetään ja vahvistetaan päälihasryhmiä. Harjoittelu tehdään pääosin oman kehon painolla. Välillä käytetään keppiä, juomapulloja ja kuminauhaa.
Video 1: Alavartalopainotteinen lihasvoimaharjoitus. Välineenä kuminauha.
Video 2: Ylävartalopainotteinen lihasvoimaharjoitus. Välineenä käsipaino tai puolen litran vesipullo.
Video 3: Keskivartalopainotteinen lihasvoimaharjoitus. Ei välineitä.
Video 4: Koko kehon toiminnallinen lihasvoimaharjoitus + tasapaino. Välineenä käsipaino tai kahvakuula.
Video 5: Vahvistava joogaharjoitus kehonpainolla.
Lymfajumppa
Kevyet harjoitukset edistävät lymfakierron toimintaa ja vähentävät turvotusta. Liikkeet tehdään istuen käsinojattomalla tuolilla. Välillä harjoituksissa käytetään apuna keppiä ja palloa. Lymfajumpan järjestää Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ry. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä rintasyöpäyhdistyksen jäsenyyttä.
FasciaMethod
Tuokio sisältää dynaamista liikkuvuusharjoittelua, liikehallinta- ja tasapainoharjoitteita sekä täsmävenytyksiä kireille lihaksille.
Jooga
Joogassa keskeisintä ovat hengitys, hellittäminen ja rentoutuminen, oman kehon kuuntelu ja mielen hiljentäminen. Joogan avulla voi kuunnella itseään ja kehoaan lempeästi ja hyväksyen. Jooga on rauhallista, joten se sopii hyvin myös aloittelijoille.
Rentoutus
Rentoutuksessa pysähdytään kehon äärelle rauhoittumaan. Tuokiot tukevat kehotietoisuutta ja auttavat löytämään keinoja rauhoittumiseen ja pysähtymiseen. Tuokiossa tehdään rauhallisia liikkeitä ja venytyksiä.
Motionspass på svenska
Video 1: Hur komma igång efter canceroperation: enkla övningar för att få igång kroppen. Egenmassage och lymfterapi med triggerboll.
Video 2: Träning under cytostatika: lätt styrketräning med gummiband o hantlar.
Video 3: Lätt träning under strålbehandlingen.
Video 4: Färdigbehandlad, vad händer nu? Trött i kropp o knopp, men träning gör gott. Skön käppgympa för din rörlighet.
Video 5: Lite mera styrka och kardioträning. Vi använder gummiband o hantlar. Hur planera och tänka framåt.
Etäliikuntatuokiot ovat olleet järjestämässä: Läntinen Syöpäkeskus – Fican West, Lounais-Suomen Syöpäyhdistys, Pohjanmaan Syöpäyhdistys, Satakunnan Syöpäyhdistys ja Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry.
Lisätietoa etäliikunnasta: Tule mukaan etäliikuntaan – Kaikki syövästä (kaikkisyovasta.fi)