Gå direkt till innehållet

Med motion minskar du risken att insjukna i cancer

Med hjälp av tillräcklig motion, hälsosam kost och viktkontroll kan man undvika minst en tredjedel av vanligaste cancersjukdomarna. På Europas Cancervecka vill vi påminna att alla kan själv påverka risken att insjukna i cancer. Cancerveckan är 25.5-31.5.

 

Att motionera regelbundet är ett effektivt sätt att minska cancer risken.

 

Motion påskyndar matsmältningen, så att skadliga ämnen har kortare tid på sig att  samlas i kroppen. Motion påverkar även lungornas funktion, energibalansen samt viktkontrollen. Det påverkar till och med immunförsvaret  och förbättrat motståndet mot infektioner, hormoner och förändringar i DNA. Motion har direkt inverkan på cancertumören eller dess förstadium. Motion minskar risken för tjocktarmscancer, livmodercancer, bröstcancer, prostatacancer och möjligen även bukspottskörtelcancer.

 

Det är dock bra att komma ihåg att även slumpen och genetiska benägenheten påverkar risken att insjukna i cancer.

 

Personer med normal vikt har mindre risk att insjukna i cancersjukdomar.

 

I Käypä hoito -rekommendationen har man kommit fram till att övervikt ökar risken att insjukna i åtminstone tio olika sorters cancerformer.

 

De som motionerar minst sju timmar i veckan har ca 10% mindre risk att insjukna i bröstcancer efter menopausen än de som motionerar mindre eller inget alls. Risken för tjocktarmscancer är ca 25% mindre för de som motionerar regelbundet.

 

-Ju mer man motionerar, desto mindre är risken att insjukna i cancer. All motion är ändå bra, utan att glömma vardagsmotionen och att minska passiv livsstil säger Virve Laivisto från Cancerorganisationen.

 

Motion förbättrar den cancersjukas livskvalitet och förminskar förnyandet av vissa cancerformer.

 

Motion hjälper med att klara av cancern. Flera undersökningar visar att motion piggar patienten och minskar trötthet, även andra bieffekter orsakade av vården minskar. Daglig motion skyddar förnyandet av cancer och motionen minskar dödligheten med till och med 30%, vilket orsakas delvis av att motionen hjälper även med viktkontrollen.

 

En halv timmes promenad dagligen minska viktökningen som för vissa patienter orsakas av hormon- och kortisonbehandlingar. Ju bättre fysisk kondition den insjuknade är desto bättre orkar hen med tunga behandlingar.