Gå direkt till innehållet

Cancerinsjuknade gynnas av att röra på sig

Under den sista veckan i maj firas den europeiska cancervecka. Cancerorganisationerna uppmanar i år insjuknade att motionera. 

Under de senaste åren har forskningsresultat visat på de positiva effekter motion och rörelse har för den som insjuknat i cancer. I övriga Norden har man redan länge uppmanat cancerinsjuknade att röra på sig, men i Finland ligger det här ännu i startgroparna.

– Motion förbättrar den insjuknades fysiska förmåga, muskelstyrkan, kroppssammansättningen och livskvaliteten, samt lindrar utmattningen som behandlingen orsakar. Prognosen för dem som motionerar är bättre än för dem som inte gör det. Även styrketräning rekommenderas för att bibehålla muskelmassan, säger specialläkare i cancersjukdomar Heidi Penttinen från Cancerorganisationerna.

Motionen inverkar på hur sjukdomen framskrider, samt på effekten av cancerbehandlingarna.  Patienter med större muskelmassa klarar bättre av behandlingarna och repar sig snabbare.

En cancerpatient får gärna röra på sig dagligen under behandlingstiden. Under 1-3 dagar efter behandlingarna kan det hända att man inte orkar. Om man inte har vanan inne att motionera från förr, kan det löna sig att börja med t.ex. promenader. Också hushållsarbete och cykling är bra.

– Inte heller tyngre motion är förbjudet, man får bli svettig, säger Heidi Penttinen.

Under coronaviruspandemin lönar det sig att röra sig ensam eller med sina närståenden, men annars rekommenderas också gruppgymnastik.

Insjuknade kan ha en bild av att man bör ta det lugnt och vila, men det stämmer inte. Det lönar sig att röra på sig enligt förmåga. den utmattning som ofta kommer med sjukdomen lättar av motion. Är man dock riktigt trött orkar man inte hålla igång långa stunder i taget, men också korta motionspass är till nytta.

– Rimligtvis lättar motionen på utmattningen, eftersom motion lindrar kroppens inflammationstillstånd, höjer humöret och förbättrar sömnen.

Den allmänna formen bibehålls också under behandlingstiden då man motionerar, och en vältränad person klarar av behandlingarna bättre.

En aktiv livsstil kan förebygga cancer, det har man vetat länge. Man antar att om allt fler tar till sig en aktiv livsstil kan andelen nya cancerfall i Europa minska med 9-19 procent.