Vi stöder lokal cancerforskning med ett betydande bidrag
Österbottens Cancerförening ger ett betydande stöd till medicinsk och vårdvetenskaplig cancerforskning i Österbotten. Att stödja forskning är en etablerad del av cancerorganisationernas verksamhet och påverkansarbete. Den största bidragsgivaren är naturligtvis Cancerstiftelsen, som verkar på nationell nivå.
”Vi har ett starkt partnerskap och ett ödesgemenskap med aktörerna i vår region som behandlar och forskar kring cancer, nämligen centralsjukhusen i Vasa, Seinäjoki och Mellersta Österbotten samt universiteten”, säger verksamhetsledare Markku Suoranta från Österbottens Cancerförening.
”Trots den utmanande finansieringssituationen för vår grundläggande verksamhet har vi möjlighet att använda öronmärkta donationer och fonder för att stödja medicinsk och vårdvetenskaplig forskning”, fortsätter Suoranta.
Föreningens stipendiekommittés ordförande, överläkare och professor Vesa Kataja, betonar att konkurrensen om stipendier är hård; det finns betydligt fler sökande än mottagare. Störst framgång har stora forskargrupper och deras individuella forskare.
”Det svåraste är att få stipendier i början av forskningen. Det är också svårt att få stöd för att slutföra en doktorsavhandling – ’forskningen är redan gjord’. Därför spelar ’mindre’ stipendiegivare en större roll än deras storlek antyder, och Österbottens Cancerförening är ett utmärkt exempel på detta”, sammanfattar Kataja, som även har varit verksam i Österbotten och nu arbetar vid onkologienheten på centralsjukhuset i St Michel.
Vi stöder cancerrelaterad forskning med ett betydande bidrag – nästan 100 000 euro. Stipendierna riktas till sökande vars huvudsakliga arbetsplats finns inom föreningens verksamhetsområde. På detta sätt kan vi stödja regional cancerforskning som en del av att stärka cancervården.
Bland forskare och projekt som fått forskningsstipendium finns följande:
- Nesna Wahid: DPYD-geenitestauksen implementointi kliinisessä käytössä.
- Jatta Saarenheimo: Farmakogenetiikan ja biomarkkereiden rooli syövän hoidossa.
- Elina Kaprio: Lymfooman hoitojen vaikutukset keuhkoterveyteen ja keskushermoston uusiutumat.
- Vasileios Karagiannis: SABR-hoito IV vaiheen keuhkosyövässä.
- Levi Byskata: Toisen linjan NSCLC-hoidon mallintaminen.
- Heidi Andersén: Ennustavat mallit keuhkosyövässä.
- Nelli Nåhls: Palliatiivisen hoidon interventiot aivokasvainpotilailla.
- Ella Saaranen: Syöpäpotilaiden ja ammattilaisten asenteet varhaista palliatiivista hoitoa kohtaan.
- Jessica Hemberg: Eettinen herkkyys ja myötätunto syövänhoidon kontekstissa
- Lönestöd för forskningsskötare vid onkologiska kliniken på Vasa centralsjukhus
Mera information: verksamhetsledare Markku Suoranta, tel. 0500 560 151