Siirry suoraan sisältöön

Rintojen omatarkkailu

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Varhain todetun rintasyövän hoitotulokset ovat Suomessa erittäin hyvät. Pohjanmaan Syöpäyhdistyksestä saat neuvoja rintojen omatoimiseen tutkimiseen. Rintasyöpä on yleensä varhaisvaiheessa oireeton. Erilaisia tuntemuksia (kirvelyä, painontunnetta, kipua) voi esiintyä. Naisten kannattaa tutustua omiin rintoihinsa ja opetella tarkkailemaan niitä säännöllisesti.

Ohjeita rintojen omatarkkailuun

Rintojen%20omatarkkailu_kuva1
1. Katso peilistä

Asetu ylävartalo paljaana peilin eteen kädet alhaalla. Nosta sitten kädet pään yläpuolelle. Tarkkaile liikkeen aikana, onko rinnoissa muodonmuutoksia tai sisäänvetäytymiä.

Tarkkaile myös nännejä ja katso, onko niiden ulkonäössä jotakin epäsäännöllistä tai merkkejä ihottumasta

Rintojen%20omatarkkailu_kuva2
2. Tunnustele
Tunnustele rintasi säännöllisesti kerran kuukaudessa. Rintarauhasen tunnustelu onnistuu parhaiten selinmakuulla tai suihkussa. Tee tutkimus avokämmenellä pyörivin liikkein. Nosta vasen käsi pään päälle ja tunnustele oikealla kädellä vasen rinta. Aloita tutkiminen rinnan uloimmasta yläreunasta kohti nänniä ja tutki koko rinta. Tutki samalla tavoin toinen rinta.

Rintarauhaskudos on normaalisti jonkin verran epätasaista. Saippuan tai rasvan käyttö helpottaa normaalin ja poikkeavan kudoksen erottamista toisistaan.

Rintojen%20omatarkkailu_kuva3
3. Tutki lopuksi kainalot
Tutki kainalo käsi alhaalla ja olkapää rentona. Huomio kannattaa kiinnittää mahdollisiin uusiin muutoksiin.

Tunnustelun avulla on mahdollista löytää kyhmyjä mutta niiden laadun selvittäminen edellyttää lisätutkimuksia. Omatarkkailu ei korvaa mammografiaa.

Rintojen%20omatarkkailu_kuva4
4. Muutokset, jotka vaativat jatkotutkimuksia

  • Kyhmy rinnassa tai kainalossa
  • Rinnan muodon muutos
  • Rinnan ihon sisäänvetäytymä
  • Ihottuma nännipihassa
  • Haava nännipihassa
  • Kirkas tai verinen erite nännistä

 

Muistathan, että rintojen omatarkkailu ei korvaa rintasyövän seulontaa. Kunnat järjestävät Suomessa rintasyövän seulontaa. Mammografiatutkimukseen kutsutaan 50-69-vuotiaat naiset, kahden vuoden välein. Järjestettyyn seulontaan kannattaa aina osallistua.

Lue lisää rintasyövästä

Hoitajamme opastavat sinua rintojen tarkkailussa.