Siirry suoraan sisältöön

Pohjanmaan Syöpäyhdistys palkitsee Aino Pihlajamäen

Pohjanmaan Syöpäyhdistys palkitsi 27 vuotta saattohoidon tukihenkilönä toimineen Aino Pihlajamäen 60-vuotisjuhlassaan Stop Cancer –gaalassa lauantaina 19.11.2016 Härmän Kuntokeskuksessa Ylihärmässä.

Aino Pihlajamäen vapaaehtoistyö alkoi Satakunnan Syöpäyhdistyksessä vuonna 1989. Hän osallistui silloin saattohoidon tukihenkilökoulutukseen. Saattohoito vei saman tien mennessään. Ensimmäiset 10 vuotta Pihlajamäki toimi Satakunnassa saattohoidon tukihenkilönä, mutta sitten elämä heitti hänet Kristiinankaupunkiin ja hänestä tuli Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen jäsen.

Aino Pihlajamäki on pitkän vapaaehtoisuransa aikana tukenut kymmeniä saattohoitopotilaita ja nähnyt vapaaehtoistyön nousun kummajaisesta salonkikelpoiseksi toiminnaksi. Kun hän aloitti, häneltä kyseltiin, perinnön toivossako hän kuolevaa potilasta tukee. Myös omaisten asema on muuttunut. Ennen heidät jätettiin oman onnensa nojaan potilaan kuoltua. Nyt omaisia tuetaan ja kuljetaan rinnalla, vaikka varsinainen potilas olisikin jo menehtynyt.

– Vapaaehtoistyö antaa mielettömästi energiaa. Jos joskus tunnen oloni väsyneeksi, mutta kuulen tuettavalta kiitoksen siitä, että annoin aikaani hänelle, väsymykseni häviää saman tien. Teen tätä täydellä sydämellä ja minusta on aivan ihanaa, että vapaaehtoistyön arvo on nyt huomattu valtakunnallisestikin, hän sanoo.

Kristiinankaupungissa asuva Aino Pihlajamäki on 58-vuotias. Hän ei uskonut ollenkaan olevansa yhdistysihminen, mutta vetää kuitenkin Länsi-Suupohjan syöpäpotilasosastoa, johon kuuluvat Isojoen, Karijoen ja Teuvan sekä hänen kotikaupunkinsa suomenkieliset syöpäyhdistyksen jäsenet.

Aino Pihlajamäki on ammatiltaan perushoitaja. Kun hän on ”eksynyt” järjestöpuolelle, hän voi puolustaa syöpäpotilaita ruohonjuuritasolla ja tuoda sinne hoitajan näkemystä. – Kun lähden kokouksista, toivon, ettei tämä työ koskaan loppuisi!
Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Markku Suoranta, Pohjanmaan Syöpäyhdistys, puh. 0500 560 151

 

Pohjanmaan Syöpäyhdistys palkitsi Aino Pihlajamäen. (Kuva: Christer Strömbäck)