Siirry suoraan sisältöön

Pohjalainen Potilaspäivä Kokkolassa 28.9 -Kansanedustaja Jukkola: ”Yhdistystoiminnassa jokainen panos merkitsee.”

 

Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen suomenkieliset kerhot ja osastot kerääntyivät lauantaina 28.9 Kokkolan kaupungintalolle perinteiseen pohjalaiseen Potilaspäiväänsä. Samalla juhlittiin yhdistyksen Keski-Pohjanmaan osaston 50-vuotisjuhlia. Ohjelmassa oli erilaisia musiikki- ja lausuntaesityksiä sekä kansanedutaja Jannne Jukkolan juhlapuhe, jonka julkaisemme tässä kokonaisuudessan:

 

Arvon kanssajuhlijat,

Roosa nauha -keräys on ollut osa suomalaista yhteiskuntaa jo vuodesta 2003, ja sen merkitys on kasvanut vuosi vuodelta. Tämä kampanja on ollut mukana keräämässä varoja syöpätutkimukselle ja samalla tarjonnut henkistä ja taloudellista tukea sairastuneille ja heidän läheisilleen. Syöpä on yksi elämän suurimmista vedenjakajista; diagnoosi muuttaa sairastuneiden elämän suunnan, mutta myös heidän läheisensä joutuvat kohtaamaan uuden, haastavan todellisuuden. Keski-Pohjanmaan alueella noin 3 000 ihmistä saa vuosittain syöpädiagnoosin, mikä kertoo siitä, miten moni meistä, täälläkin tänään läsnä olevista, on tavalla tai toisella kosketuksissa tähän sairauteen.

Kun syöpää sairastava ja hänen läheisensä saavat diagnoosin, koko elämä muuttuu. Tämä on tilanne, joka vaatii valtavasti tukea – sekä fyysistä, henkistä että taloudellista. Tässä vaiheessa yhdistykset, kuten Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen Keski-Pohjanmaan osasto, astuvat kuvaan. Te olette olleet vuosikymmenten ajan tukemassa paikallisia syöpäpotilaita, tarjoten apua niin kuntoutuksessa kuin vertaistuessakin.

Se, miten syöpäsairauksien merkitys konkretisoituu myös valtakunnan tasolla, näkyy erityisesti Roosa nauha -päivänä eduskunnassa. Lähes tulkoon jokaisella kansanedustajalla, puoluekannasta riippumatta, on Roosa nauha rinnassaan. Tämä on yksi niistä harvoista hetkistä, kun voimme kaikki yhdessä kokoontua saman asian taakse – taisteluun syöpää vastaan. Tämä ei ole poliittinen kysymys, tämä on inhimillinen kysymys, joka koskettaa meitä kaikkia. Tämä yhteinen tahtotila tekee Roosa nauhasta voimakkaan symbolin ja osoituksen siitä, että syöpätutkimus ja sairastuneiden tukeminen ovat asioita, joita meidän tulee edistää ja tukea yhdessä.

Mutta mikään tästä ei olisi mahdollista ilman riittävää rahoitusta. Syöpätutkimus, hoito ja kuntoutus vaativat resursseja, ja siksi myös täällä Keski-Pohjanmaalla tehtävä varainhankinta on ensiarvoisen tärkeää. Kun vierailin Kokkolan toimipisteen syöpäyhdistyksessä, minulle kerrottiin, että yhdistyksellä on aina ollut sydämellään työhönsä sitoutuneita ammattilaisia ja vapaaehtoisia. Tämä kerrottiin vilpittömästi ja voitte onnitella itseänne näistä henkilöistä jotka ovat nykyään ja matkanvarralle olleet mukana. Olin iloinen kuullessani, että syöpäpotilaat ja heidän perheensä saavat tukea ihmisiltä, joiden ympärille on turvallista rakentaa luottamusta ja joille voi jakaa elämässä koettuja raskaita hetkiä.

Arvon kanssajuhlijat, mikään ei tule ilmaiseksi – ei tässä elämässä, eikä varsinkaan järjestötyössä. Yhdistystoiminta, ja erityisesti näin merkittävä ja vaativa toiminta, vaatii sitoutuneita ihmisiä.    Nykyään kuitenkin kohtaamme sen tosiasian, että yhdistysten toimielimiin ei aina ole tunkua, mikä luonnollisesti vaikeuttaa toimintaa. On sanomattakin selvää, että ilman aktiivisia jäseniä ei ole toimintaa. Tässä haluankin rohkaista teitä, jotka olette kenties miettineet mukaan lähtemistä, mutta ette ole vielä ottaneet sitä askelta – tehkää se nyt. Vaikka aikaa tai resursseja ei olisi paljon, pienikin panos on arvokas. Yhdistystoiminnassa jokainen osallistuminen merkitsee.

Olen itse toiminut vuosikymmenten ajan erilaisissa luottamustehtävissä, ja voin sanoa, että siitä on kertynyt arvokkaita kokemuksia ja hyviä muistoja. Toivon, että mahdollisimman moni teistä voisi myös omalta osaltaan lähteä mukaan yhdistystoimintaan ja tuoda kortensa kekoon. Erityisesti haluan tänään kiittää kaikkia niitä aktiivisia toimijoita, jotka pitävät tätä arvokasta työtä yllä. Työnne arvo on mittaamaton. Ilman teitä, ei olisi tätä vahvaa tukea syöpäsairaille ja heidän läheisilleen.

Lopuksi haluan erityisesti korostaa vertaistuen merkitystä. Vaikka en itse ole kokenut syöpää, on helppo ymmärtää, kuinka tärkeää on saada jakaa omia kokemuksiaan jonkun kanssa, joka todella ymmärtää, mitä käyt läpi. Fyysisen hoidon rinnalla vertaistuki on henkisen hyvinvoinnin kannalta elintärkeää. Tämä ei koske pelkästään sairastunutta itseään, vaan myös heidän läheisiään. Syöpään sairastuminen koskettaa perheitä, ystäviä ja laajaa sosiaalista verkostoa. Heidän tukensa sairastuneelle on korvaamatonta, mutta yhtä tärkeää on, että myös he saavat tukea omaan rooliinsa.

Keski-Pohjanmaan osasto tarjoaa upeita mahdollisuuksia vertaistukeen ja yhdessä toimimiseen. Olipa kyseessä kuntoutusvoimistelu, vesijumppa, käsityökerho tai keskustelupiirit, näiden toimien merkitys näkyy potilaiden ja heidän läheistensä arjessa. Tämä työ tukee ihmisiä henkisesti ja fyysisesti vaikeina aikoina ja antaa heille voimaa jatkaa eteenpäin.

Haluan myös nostaa esiin, kuinka tärkeää on säilyttää ja kehittää syövän hoidon taso täällä Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Valtion taloudellinen tilanne on huono ja teemme hartiavoimin töitä että saisimme talouskasvua Suomeen. Uhkana on ollut säästötoimenpiteinä sairaalaverkon vähentäminen   ja me suomen pienimpänä hyvinvointialueena olemme olleet myös tarkastelussa.   Mutta hyvällä ja päättäväisillä työllä saimme linjattua että jokaisella h-alueella tulee olla keskussairaala. Tarkoittaa että myös meillä Keski-Pohjanmaalla sairaala tulee säilymään.

On välttämätöntä, että syövän hoito pysyy korkeatasoisena ja että hoitoketju toimii sujuvasti. Potilaiden ei tulisi joutua tilanteeseen, jossa heitä ”hyppyytetään” osastojen välillä ilman selkeää vastuunottoa heidän hoidostaan. Tämä on asia, johon Keski-Pohjanmaan syöpäosasto on sitoutunut puuttumaan, ja se on meidän kaikkien kannalta tärkeä tavoite.

Palliatiivisen hoidon merkitys on myös korostunut entisestään viime vuosina. Keski-Pohjanmaan osaston rooli tässä on ollut merkittävä, ja yhdistys on sitoutunut varainhankintaan palliatiivisen hoidon rahoituksen turvaamiseksi, jotta jokainen syöpäpotilas saa arvoisensa hoidon elämän viime metreillä. Tämä työ, kuten Stop Syöpä -keräys ja erilaisten tapahtumien järjestäminen, ovat osa sitä jatkuvaa taistelua, jota meidän on käytävä syöpää vastaan – yhdessä.

Yhdessä voimme varmistaa, ettei kukaan jää yksin tässä taistelussa. Yhdessä voimme tukea syöpätutkimusta ja hoitaa sairastuneita niin, että he saavat kaiken mahdollisen avun sekä fyysisesti että henkisesti. Ja yhdessä voimme tukea toisiamme – niin sairastuneita kuin heidän läheisiään – jotta kukaan ei joudu kohtaamaan syöpää ilman tukea ja ymmärrystä.

Rohkaisen teitä olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä, mikäli voin jollain tavoin omalta osaltani edistää teidän arvokasta työtänne.

Kiitän teitä kaikkia suuresti tuestanne ja työstänne. Teette korvaamattoman arvokasta työtä syöpäsairaiden hyväksi täällä Keski-Pohjanmaalla. Kiitos!